Cica manikűr

A macska körmei a zsákmányszerzés, mászás, védekezés és támadás legfontosabb eszközei, de különböző baleseteknek is lehetnek az okozói, ha nem figyelünk a rendszeres körömápolásra. A cica karmai komoly fegyverek, vagy csak a kellemes kölyökkori érzések felidézője, mikor ölünkben ülve „dagaszt”.

A kiscicák már születésükkor kifejlett, tűhegyes körmeikkel gyakorolják a helyszerzés, az egérfogás, az áldozat elkapásának tudományát. A macskáknak különösen fontos testrészük a karmaik, amelyek a mászás, harcolás és zsákmányejtés legfontosabb eszközei. A cicák egyik legérdekesebb tulajdonsága a karmok behúzásának és kiengedésének a képessége, aminek segítségével a bársony talpakból egyszeriben veszélyes fegyver válhat.

Behúzva vagy kiengedve
Amikor világra jön egy csodálatos kiscica, még vak és süket, de karmai tökéletesen fejlettek. Születése pillanatában még egy nyálkás bevonat található a körmein, nehogy a szülőcsatornában felsértse anyját. Ám ez a bevonat néhány nap után kiszárad és magától leesik. Az újszülött macska számára az életet jelentik a hegyes karmok, hiszen ezeknek a segítségével kúszik az életet jelentő anyai emlőhöz, és mikor rátapad a mellbimbóra, ezekkel a körmökkel „dagasztja” az anyja hasát, hogy hozzájussanak az életet jelentő anyatejhez. A hátsó lábaikon lévő karmocskák pedig arról gondoskodnak ebben az időben, hogy ne csússzanak le a nehezen megszerzett anyacsecsről az apróságok. A kiscicák sokáig nem is tudják behúzni a karmukat, viszont már öt-hat hetes koruktól megpróbálnak hatalmas kedvvel és karmaik segítségével bárhová felmászni, akár a meztelen lábunkra vagy a kényes nylon harisnyánkra. Igazán a köröm kiengedés és visszahúzás tudományát úgy két hónapos korukra tanulják meg teljesen kontrollálni.

Karomélesítés felső fokon
A felnőtt, lakásban élő cicáknál gyakori probléma, hogy karmaikat a bútoron élesítik, de ezen túl is előfordulhat, hogy körmük nem kopik kellőképpen. Szemben a szabadon futkározó, fára mászó társakkal, akiknek a körömkoptatás és ápolás teljesen természetes úton rendeződik. Azonban, ha szobatigrisünk körme nagyon megnő, akkor fennállhat a veszélye, hogy függve marad a függönyön, a bútoron vagy a szőnyegen, és csak a köröm beszakadásával tud szabadulni. Ezt elkerülendő érdemes rendszeresen nyírni a köröm hegyét.
Sok állatbarát felhördül, mikor a karomnyírás szóba kerül. Azonban nem a köröm drasztikus – Amerikában engedélyezett – fájdalmat okozó eltávolításáról van szó, nem is arról, hogy megfosztjuk kedvencünket a védekezés és mászás képességétől. Pusztán arról, hogy a leghegyesebb végét a karomnak visszavágjuk. Ez az idősebb macskáknál, amelyek már nem tudják körmüket teljesen visszahúzni, kimondottan szükséges, a többi cicánál sok minden szól mellette. Nem csak az, hogy játék közben a gazda keze nem úszik vérben a karmolásoktól. Nem csak az, hogy a bútorunk épségben marad, hanem az is fontos, hogy más állatoknál – együtt tartott cicáknál, kutyánál – a cica nem tud sebesülést okozni, és ő sem sérülhet meg a köröm beakadása miatt. Éppen ezért a nemzetközi macskakiállításokon például kötelező a pedikűrözött cicaláb.

Így vágjuk le a cica körmét
A cicák körme úgy 10 hetes koruktól már vágható. Fontos, hogy ha nincs teljes bizalom gazda és macskája között, akkor bízzuk ezt az eljárást szakemberre. Ha azonban engedi kedvencünk, hogy a mancsát simogassuk, akkor szépen megszoktathatjuk a rendszeres manikűrre. Óvatosan nyomjuk meg a mutató és hüvelykujjunkkal a cica mancsának bőrét két ujja között. A köröm azonnal előrébb csúszik, és látható lesz a karom vége is. Óvatosan, csak a karom hegyét összecsippentve távolítsuk el a köröm hegyét. Vigyázzunk, hogy semmi esetre se vágjunk bele az élő körömbe, ami komoly fájdalmat és vérzést okozhat. A körömvágáshoz használhatunk körömcsipeszt, vagy kimondottan erre a célra árulnak egy „zsilotin” elven működő karomvágót is, amely összecsippentéskor mintegy a pengét előbújtatva vágja le a körmöt. Ügyeljünk, hogy jól lássuk a cica lábát, és ha macskánk a legkisebb jelét adja a nyugtalanságnak, azonnal engedjük el, nehogy belevágjunk a körömágyba. Négy körme van a cicának a mellső lábán és öt a hátsó lábán, illetve a mellső mancsokon egy magasabban nőtt „hüvelykujja” is van, ami igen görbe tud lenni. Ezzel kezdjük a pedikűrt.
Fiatalabb macskáknál elég, ha a mellső mancsról vágjuk le a körmöt, idősebbeknél, hogy ne nőjön túl a köröm, érdemes a hátsókat is megnézni, bár gyakran előfordul, hogy a cicák gondos mosakodásuk során a hátsó lábukat maguk is manikűrözik.
Mivel a cicák ösztönből élesítik a karmaikat, és ez örömet is szerez számukra, ne feledjük, hogy még a leggondosabban ápolt körmű cicáknak is kell kaparófa. Semmi esetre se textil bevonattal, hanem durva szövettel, vagy kötéllel körbetekert karomélesítési lehetőséget biztosítsunk kedvencünknek, ideális esetben egy erős fadarabot, kéreggel. Hamar rá is szoknak az erősebb anyagra és a bútorokat a továbbiakban megkímélik. Ez pedig gazdának és macskának is jó.

Forrás:
www.whiskas.hu