Cicák és a konyhaasztal

A konyhaasztal a mennyországot jelenti a macskáknak, különösen, ha étel is van rajta. Ez nem csak hogy nem higiénikus, de nincs olyan macska, amelyik ellen tudna állni egy, az asztalon lévő tonhal kísértésének. Természetesen ez mindig éppen akkor történik, amikor Ön belép a konyhába, és rákiabál, miközben ő az asztalon van. Mit tehet annak érdekében, hogy elbátortalanítsa kedvencét az ilyen viselkedéstől?

Ha az asztalon és a konyhaszekrényen gyakran van étel, akkor az éhes és kíváncsi cica valószínűleg rendszeres látogató lesz a konyhában. Senki, még a leglelkesebb macskarajongók sem szeretnek macskát látni az ebédlőjük vagy konyhájuk asztalán, vagy más olyan helyen, ahol ételeket készítenek. Ráadásul a macskák veszélynek is kitehetik magukat a forró sütők és a tűzhelyek miatt. Egy szó, mint száz, a macskát legjobb a konyhán kívül tartani.
Ne hagyjon kint ételt!
A probléma elkerülése érdekében az első szabály az, hogy ne hagyjunk kint ételt. Ne etesse a macskáját ételdarabkákkal vagy -maradékkal a konyhában, miközben ételt készít, vagy az asztalnál eszik. Így a macskája nem fogja összekapcsolni az ételt a konyhával és az ebédlő helyiséggel. Nagy lehet a kísértés, hogy egy darabka sajtot vagy egy szelet tonhalat odacsúsztassunk a cicának, miközben a konyha padlóján lépked, és vágyakozó, kétségbeesett szemekkel néz ránk, de ne tegyük. A macska ételét még csak ne is tartsa a konyhában, vagy az ő ételkonzervjét a családi ételekkel egy helyen. Minden kapcsolat az étel és a konyha között általában problémához vezet. Ha a macska azt látja, hogy Ön a konyhaasztalon nyitja fel a macskakonzervet, akkor erre úgy fog emlékezni, hogy a konyhaasztal étel-utánpótlást is jelent, és egy cica számára ez komoly dolog, amit naponta többször is le kell ellenőrizni.
Bátortalanítsa el cicáját!
Ha kedvence még mindig szereti az asztalt és a munkalapot látogatni, akkor lehetséges, hogy Ön valami olyan dolgot szeretne ezekre a felületekre tenni, ami megriasztja a macskát, amikor fel akar ugrani rájuk. A macskák ki nem állhatják, ha műanyagot és szalagot érzékelnek a mancsukkal, tehát ha a felületeket ilyen anyaggal fedjük, az elriaszthatja a kíváncsi cicát egyszer és mindenkorra. A konyhai ugrándozók egy másik elijesztője a mindig készenlétben tartott vízspriccelő, persze feltöltve. A legtöbb macska minden áron kerüli a vizet. Ha lespriccelik, az remélhetőleg elveszi a kedvét az ilyen viselkedéstől.

Tekintet nélkül arra, hogyan veszi rá macskáját a távolmaradásra, viszavonulását jutalmazza dicsérettel. Mint mindig, most is szüntesse meg a fenyítést, amint a macska engedelmeskedett. A vízspriccelésnek vagy a nagy zajnak véget kell érnie rögtön, ahogy a négy lába elhagyta az asztalt. Biztonságosan földet kell érnie az asztalról való leugráskor ahhoz, hogy megértse az üzenetet.

Ha ragaszkodik azokhoz a szabályokhoz, amelyeket a macskája számára a konyhával vagy az ebédlővel kapcsolatban állított fel, akkor a macska tisztelni fogja az Ön kitartását, és nem fogja többet látogatni ezeket a helyeket. Hát, legalább is akkor nem, amikor valaki megláthatja.

Forrás:
www.whiskas.hu