Ivartalanítás

Az ivartalanítás a boldog cicaélet záloga A macskáknál a fajfenntartás parancsa működik. Nem élvezik a szexet, nem fontos nekik a hódítás és nem sikerélmény a randi. A párzás a létfenntartás mellett az egyik legősibb ösztön, amely a fajta kihalását kívánja megakadályozni. De mivel jelenleg hazánkban, sőt a civilizált és kevésbé civilizált világban is „túltermelés” van cicákból, a macskák kihalásától nem kell tartanunk. Viszont aktívan részt kell vegyünk a születésszabályozásban.

Szómagyarázat

Az állatok ivartalanítása kapcsán többféle kifejezést használunk. A sterilizálás nem szinonimája az ivartalanításnak. A sterilitás lehet átmeneti és végleges. Átmenetileg hormonok adásával tehetjük lánymacskánkat fogamzásképtelenné illetve kandúrunkat meddővé. Végleges sterilizációnál csak a petefészek illetve a sperma útját zárják el, a nemi szervek az állatban tovább működnek. Ez valóban megakadályozza a nem kívánt szaporulat világra jöttét, de sok más szempont miatt mégis ajánlatosabb a macskáknál a végleges és visszavonhatatlan ivartalanítás. Amit kislány cicáknál miskárolásnak, a kandúroknál pedig herélésnek is szoktak nevezni.
Minden gazdának tudnia kell: a cica önképéhez semmi köze sincs annak, hogy nemileg aktív vagy nem. A macska azt sem tudja, mi az az anyaság, és éppen ezért nem is vágyik rá. Viszont a macskákban fellépő nemi ösztönök végzetesek lehetnek. Tévhit az is, hogy lánymacskáknál előbb meg kell várni, míg legalább egyszer szülnek, és utána szabad csak miskároltatni a cicát.

A cicák igen hamar lesznek nemileg érettek. Átlagosan 9-10 hónapos korukra érik el a nemzőképességet, de ez a fajtától függően lehet korábban vagy későbben is. A hosszúszőrű, robosztusabb felépítésű nemes cicák rendszerint később kezdenek a szexszel foglalkozni, míg a vékonyabb alkatú, rövidszőrű fajták inkább koraérettek. Ahogy az embernél is megfigyelhető, nagy különbségek lehetnek egyénenként is, éppen, mint a pubertás elérésében. Hallottunk már 4 hónaposan ivarérett kiscicáról és egy évesen még kölyök tempót mutató kandúrról. Az állatorvosok azt javasolják, hogy 6-8 hónapos koruk között, még mielőtt elkezdenének működni a hormonok, ivartalanítsuk a macskát, hacsak nem az az egyetlen életcélunk, hogy macskatenyésztők legyünk.

A vágy ereje

Tudományosan bizonyított, hogy egy cica számára – legyen bár kandúr, vagy kislány – a szex elsősorban stresszt jelent. A gazdának pedig sok-sok gondot. Kezdjük a szaporulattal. Mit is csinálhatunk 7-8 igen hamar – négy-öt hónap alatt – felnövő macskával? Magyarországon senkinek sincsenek pampán elterülő, végtelen birtokai, tehát megtartani szinte lehetetlen a kölyköket. Ráadásul évente legalább kétszer születnek kiscicák egy macskától, úgy hét hónapos korától. Ha feltételezzük, hogy a megszületett kölykök még abban az évben ivarérettek lesznek, és nekik is lesz további 7-8 kiscicájuk, akkor… Elképzelhetetlenül sok-sok cicáról beszélünk. Az egyik szakmai honlap egyenesen azt állítja, hogy egy nősténytől és egy kandúrtól hét év alatt 420.000 leszármazott születik. Ez a sok-sok macska azonban gazdát szeretne, ételt és italt, meleget és gondoskodást. De sajnos a fölöslegessé váló kiscicákból kóbor állatok lesznek, szerencsétlen, hajléktalan macskák, akik harci kutyák és gonosz emberek martalékaként végzik.

A kandúrok iszonyatosan erős belső ösztöntől hajtva mennek világgá, ha rájuk tör a nemi vágy. Ilyenkor ráadásul már otthonukban is elkezdenek a cica lányok számára csábító jeleket hagyni, avas mogyoró szagú vizelettel összefröcskölve a lakást. Jelölik a bútorokat, a ház ajtaját, a kert minden zugát – az érzékeny orrú szomszédok felháborodására, de valljuk meg, a gazdának sem élmény ilyen illatok között élni. Nem segít ilyenkor sem a hipózás, a különböző szerek használata, még a macska riasztó spray sem. Ráadásul a kandúr világgá is kürtöli szerelmi dalát, rendszerint – mivel ő és társai is eredetileg éjszakai ragadozók – a környék lakóit legszebb álmukból felébresztve. Azok a macskák, akik lakásban laknak, akár depressziósak is lehetnek, ha vágyuk nem talál kielégítésre. De a kijáró kandúrok helyzete sem ideális mindig. A környék cica-urai betolakodónak tekintik az ifjú jelentkezőt és vagy alaposan megtépik vagy elüldözik kedvencünket a környékről. Mi pedig kereshetjük szeretett cicánkat zokogva, vagy vihetjük a széttépett fülű, kikapart szemű szerencsétlen harcost a méreg drága állatorvoshoz. Nem beszélve arról, hogy idegen cicák harapásától csúnya fertőzéseket, sőt életveszélyes vírusokat kaphat kedvencünk.

A kislány macskák étvágytalanokká válnak, sőt, gyakran ki is hányják, amit megesznek, esetleg hasmenésük is van. Mélázók, befelé figyelők lesznek, ha eljön a peteérés ideje. Farkukat minden eshetőségre készen ferdén tartják, még ha vizet isznak, akkor is, hogy egy arra járó kandúr bármikor nekik eshessen. A vágyakozó lány cicák is dalra fakadnak, sőt, óbégatnak időnként. A földhöz tapadnak, csak a feneküket emelik a magasba, tipegnek-topognak egyhelyben, kurrogva hemperegnek a földön a döbbent gazda lábai előtt. Szegény cicusok, maguk sem tudják mire vágynak, tétovák és tanácstalanok. Ha kijárnak, egészen biztos, hogy hamarosan rájuk talál egy aktív kandúr és cicánk igen gyorsan vemhes lehet. Fontos tudnunk, hogy a macskák – a kutyákkal ellentétben – az ivarzás idején nem pettyegtetnek vércseppeket. Ha cicánkból bármilyen – sárga, vagy pirosas – váladék folyik, akkor sürgősen vigyük orvoshoz, lehet, hogy gennyes méhgyulladása van. A nőstény cicáknál az ivarzás gyakorisága összefüggésben áll a fényviszonyokkal. Így egy lakásban tartott cica akár egész évben ivarzik, míg egy „világjáró” macskalány úgy februártól novemberig 3-4 hetente ivarzik.Egy heréletlen kandúr örökké szerelmes!

Ivartalanítás – lányoknak bonyolult, fiúknak egyszerű

Ha, tehát nem akarjuk, hogy a macskánk a nemi ösztöntől hajtva stresszes, beteg és sérült legyen, ha nem kívánunk több ezer hajléktalan macskakölyköt a világnak adni, és végül szeretnénk nyugalmas szomszédságot, akkor döntsünk az ivartalanítás mellett és jelentkezzünk be az állatorvoshoz. A jó doktor bizonyára mindenről felvilágosítást ad. Tájékozódjunk az árról, a lábadozási időről, milyen orvosságokat szerezzünk be, mit kell tennünk az operáció előtt és után.

A macskákat kizárólag altatásban szabad ivartalanítani, mert bár kandúroknál ez viszonylag egyszerű beavatkozás, mindenképpen fájdalmas. Ragaszkodni kell az operáció sterilitásához és a szakszerű anaszteziológiához. Ez persze pénzbe kerül, de még mindig olcsóbb, mint a verekedő kandúrokat rendszeresen orvoshoz cipelni és a megesett cica lányokat hormoninjekciókkal kezelni, hogy elvetéljenek. Igyekezzünk legalább az operáció napjára szabaddá tenni magunkat, amikor kedvencünket ivartalanítják, hogy ébredéskor vele lehessünk. Az orvos rendszerint azt szokta javasolni, hogy 12 órával a műtét előtt már ne adjunk sem enni, sem inni a cicánknak, nehogy hányjon az altatás közben. A kandúrok rendszerint észre sem veszik a 20 perces műtét utáni ébredéskor, hogy két golyócskával könnyebbek. A lány cicáknál viszont hasi műtétre van szükség, ami akár egy órát is tarthat. Az ébredés mindkét nemnél nehezen megy, közben bepisilhetnek, céltalanul bolyonghatnak, összeeshetnek, míg teljesen magukhoz nem térnek. Ezért a még alvó cicust fektessük olyan mosható, puha – de nem túl puha – helyre, ahol egyenesen tud feküdni, a hátát meg tudja támasztani és nem baj, ha a kómában bepiszkítja a helyet. A fiú cicáknál rendszerint utókezelésre sincs szükség, csak ha nagyon nyalják a vágás helyét. Lány cicáknál viszont szoktak adni „fityulát”, azaz egy átlátszó műanyagból készült tölcsért a macska feje köré, hogy ne tudja túl nedvesre nyalni a friss varrást és ne szedje ki idő előtt a varratokat. Ez ugyanis az állatorvos dolga, aki néhány nap múltán ezt meg is teszi. Ha kertbe járó a cicusunk, amíg a varratok bent vannak és a macska a hasi vágás miatt még bizonytalanul viselkedik, inkább zárjuk a házba, ne engedjük ki. Körülbelül 10 nap elteltével a lány cica is fitt és egészséges újra.

Műtét után

Az aggódó gazdák néha attól tartanak, az ivartalanított macska elhízik és lusta lesz. Nos, tény és való, hogy a nemi vágytól túlfűtött állatok rendszerint nagyon soványak, viszont a kasztrálás, miskárolás után nyugodtabbak és ezért többet is esznek. Egyes szakértők szerint bizonyos nagyobb testalkatú macskafajták akkor érik el teljes pompájukat, ha már kasztrálták őket, illetve a hosszú szőrű cicafajtáknak szebb, teltebb lesz a bundájuk az ivartalanítás után. A gazda feladata minden esetben a cicát úgy táplálni, hogy kedvence ne legyen elhízott, ami más betegségek okozója lehet. Az is a tévhitek közé tartozik, hogy egy macska nem egerészik többet, ha a hormonháztartása már nem hajtja. Éppen ellenkezőleg - állítják egyes szakértők – a cicák még több egeret is fognak, ha nem kell más macskákkal harcolniuk vagy gyereket nevelniük.

Megváltozik a cica jelleme! – érvelnek néhányan az ivartalanítástól félve. Nos, ez valóban megfigyelhető a macskáknál, de a változás rendszerint pozitív. Általában a nemüktől megfosztott cicák jobban ragaszkodnak a gazdákhoz, kevesebbet csavarognak, játékosabbak, és sokkal-sokkal kiegyensúlyozottabbak.

Az is a tévhitek közé tartozik, hogy a cicák rövidebb ideig élnek, ha megfosztják őket nemiségüktől. Éppen ellenkezőleg. Egy kiegyensúlyozott, kevesebbet csavargó, jól táplált macska sokáig élhet, gyakran 15-20 éves koráig is. Tény viszont, hogy a herélt kandúrok idővel „tréning nadrágot” növesztenek, azaz a hátsó lábuknál kissé megnyúlik a bőr, amitől azt a benyomást keltik, mintha bunda nadrág lenne rajtuk.

Az emberek szemléletváltását kívánják elősegíteni valamint a menhelyeken élő állatok nem kívánt szaporulatát szabályozni az Ivartalanítási Alap munkatársai a Magyar Állatvédők Országos Szervezetének támogatásával. Elsősorban állatmenhelyeken élő állatok operálását szorgalmazzák, hogy az örökbefogadókat ne terhelje az ivartalanítás költsége.

Az ivartalanítás, azon túlmenően, hogy megváltoztatja kedvencünk természetét, a táplálási igényeket is módosítja. Tanulmányok bizonyítják, hogy az ivartalanítást követően a cica étvágya mintegy 20%-kal megnő, ugyanakkor energiaigénye 30%-kal csökken. Ezen aránytalanságból eredően az elhízás veszélye megnő. Megfelelő odafigyeléssel, valamint olyan táp tudatos választásával, amely a megváltozott energiaigényeket szem előtt tartva biztosítja a cica optimális tápanyagellátását, az elhízás megelőzhető.

A másik, főképp túlsúlyos ivartalanított kandúr cicák esetében jelentkező probléma a húgykőképződés, amelynek egyik fő oka, hogy a cica nem iszik eleget, és ennek következtében ritkábban és kisebb mennyiségű, ugyanakkor ásványi anyagokban koncentrált vizeletet ürít. Az ilyen koncentrált vizeletben a viszonylag hosszú ideig ott lévő ásványi anyagok kezdenek kisebb-nagyobb kövekké formálódni, amelyek súlyos esetben az alsó húgyutakat el is zárhatják. A táplálék ásványi anyag (különösen magnézium, kalcium, foszfor, valamint só) tartalmának optimalizálása, a vízfogyasztás ösztönzése, valamit a mozgásszegény életmód megváltoztatása jótékony hatással bír a húgykövesség kialakulásának megelőzésében.

Forrás:
www.whiskas.hu