Toxoplasmosis

Bevezető:

A toxoplasmosis egy egysejtű parazita, a Toxoplasma gondii által okozott megbetegedés, amely szinte minden emlősállatban létrejöhet. A toxoplasmával való fertőződés egy normál immunrendszerű állatban vagy emberben általában nem okoz súlyos tüneteket (influenzaszerű tünetek), sőt gyakori a tünetmentes fertőződés is. A fertőződés után a szervezet ellenanyagokat termel a kórokozóval szemben. Csökkent védekezőképesség esetén és fejlődő magzatokban viszont súlyos károsodásokat okozhat. A kórokozó gócos agyvelőgyulladást, májgyulladást, vetélést, magzatokban fejlődési rendellenességet, vakságot okozhat. A toxoplasma fertőzőképes fejlődési alakjait a macskák tudják üríteni, amennyiben toxoplasma petével fertőződtek. Ahogy a legtöbb állat, úgy a macska sem betegszik meg súlyosan a fertőzéstől. Az ürített oocysták viszont a környezetben hosszú ideig fertőzőképes alakban túlélnek. A kijáró, vadászó macskák bélsara tehát fertőzött lehet, a lakásban tartott macskáktól való fertőződésre viszont nagyon kicsi az esély.

Fertőződés forrásai:

A kijáró, vadászó macskák bélsarában lévő oocysták a gyerekek homokozójába kerülhetnek. A homokozó kisgyerek, ha kezét kézmosás nélkül a szájába veszi, megfertőződhet. A mosatlan zöldség és földön termesztett vagy földdel szennyezett gyümölcsök is veszélyesek lehetnek. Az oocystákkal fertőzött nyers hús fogyasztásával, illetve konyhai kontaminációjával is létrejöhet a fertőzés.

Megelőzés:

A betegség a terhes nőkre, és főleg magzatukra igen veszélyes, így ezen időszakban fontos a fertőződés kivédése. A terhesség alatt még inkább be kell tartani az általános higiéniai szabályokat a konyhai munkák és a macskapiszok takarítása során. Ezenkívül fontos, hogy vérvizsgálatot kérjünk nőgyógyászunktól a terhesség alatt. A toxoplasma-teszt a terhesség előtti és már lezajlott fertőződést (ami már nem jelent veszélyt a terhességkor) meg tudja különböztetni egy friss fertőzéstől.

A fenti információk nem helyettesítik egy szakember diagnózisát. Szükség esetén mindenképp keressenek fel állatorost.