Macskák alsó húgyuti megbetegedése

Bevezető:

A lakásban tartott macskákra jellemző, hogy kifejezetten kevés folyadékot vesznek magukhoz, így vizeletük sűrűbb lehet. A sűrű vizeletben kicsapódhatnak húgykristályok, ami már vizeletürítési problémákat eredményezhet. A kandúrok húgycsöve hosszabb a nőstényekénél, ami túl korán végzett ivartalanításuk után még szűkülhet is, így lakásban tartott herélt kandúrokban, főleg ha keveset is mozognak, esetleg táplálékuk sem megfelelő, gyakori probléma a húgykövesség.

Tünetek:

A kialakuló apró kristályok karcolják a húgyhólyag és a húgycső falát, így az alsó húgyutak gyulladása alakul ki. A macskák ilyenkor gyakran járnak az alomra, gyakori vizeletürítési ingerük van, vizeléskor fájdalmasan sírnak, vizeletük bűzösebb, esetleg véres is lehet. A kristályok összeállva a húgycsövet el is zárhatják, ami teljes vizeletürítési képtelenséget okoz, hirtelen romló általános állapottal. Húgycsőelzáródás esetén a húgyhólyag egyre csak telik, az alhasi rész megnő, fájdalmasan de eredmény nélkül próbál az állat vizeletet üríteni.

Megelőzés:

Fontos a megfelelő ivóvízbevitel, melyet macskáknál nehéz nyomon követni, de speciális macskatápokkal ösztönözhetjük a vízfelvételt.

Kezelés:

Az első tünetek jelentkezésekor vizeletvizsgálatot érdemes végezni, mert többféle húgykristály (leggyakoribb a struvit, oxalát) létezik, és gyakori a bakteriális felülfertőzés is. A vizeletvizsgálat alapján speciális kristályoldás lehet a megoldás, melyre speciális diétás macskatápok és gyógyszerek állnak rendelkezésre. Húgycsőelzáródás esetén késlekedés nélkül állatorvoshoz kell fordulni. Egyes esetekben húgycsőkatéter behelyezésével sikeres lehet az elzáródás megoldása, de van, hogy csak a műtét segít.

A fenti információk nem helyettesítik egy szakember diagnózisát. Szükség esetén mindenképp keressenek fel állatorost.