Macskák fertőző immunhiányos betegsége

Bevezető:

A macskák vírusos immunhiányos betegsége egy nagyon veszélyes, gyógyíthatatlan megbetegedés. A fertőzött macskák testváladékaikkal adják át a fertőzést. A macska-AIDS elnevezés az emberi HIV fertőzés hasonló immunhiányos tüneteiről kapta a nevét, de a kórokozó csak macskafélékre veszélyes.

Tünetek:

A vírusfertőzés magas lázzal, levertséggel, étvágytalansággal, testtömegcsökkenéssel jár. Az általános védekezőkészség csökkenése miatt másodlagos fertőzések alakulnak ki, változatos tüneteket okozva. Jellemző a szájüregi fekélyes gyulladás kialakulása. Gyakori az emberi HIV fertőzéshez hasonlóan a tüdőgyulladás és bőrfertőzések kialakulása. Előfordulhatnak idegrendszeri tünetek is.

Kórjelzés:

Vérvizsgálattal egyértelműen diagnosztizálható a betegség.

Megelőzés:

Sajnos nincs forgalomban védőoltás a betegséggel szemben, így egyetlen amit tehetünk, hogy a kijáró és más macskákkal találkozó macskákat legalább ivartalanítjuk, hogy kisebb legyen a fertőződés esélye. A betegség kezelésére is csak tüneti kezelést (pl. immunerősítő készítményekkel, a társfertőzések kezelésével) tudunk alkalmazni, és a fertőzött macskákat elkülönítjük társaiktól.

A fenti információk nem helyettesítik egy szakember diagnózisát. Szükség esetén mindenképp keressenek fel állatorost.